מה זה הקפאת ביציות ושימור פוריות
הקפאת ביציות היא הליך רפואי נפוץ שבמהלכו נשאבות ביציות מתוך השחלות של המטופלת לטובת הקפאה ואחסון. הביציות נותרות בהקפאה עד שהאשה מחליטה להשתמש בהן כדי להרות. תהליך שאיבת ביציות והקפאתן מהווה אפשרות יוצאת דופן לשימור הפריון של נשים המבקשות להרות בשלב מאוחר יותר של חייהן וחוששת שהפוריות שלהן תיפגע עם הזמן שחולף. לכן קוראים לו גם "תהליך שימור פוריות".
שאלות ותשובות בנושא תהליך הקפאת ביציות
הרבה לפני שמדברים על ההיבטים הטכניים של תהליך הקפאת ביציות חשוב להבין במה מדובר וגם להבין מהי המטרה ולשם מה נולד הרעיון. כבר שנים רבות הפרדוקס של רפואת הפריון המודרנית מוביל למחשבה שגויה לעתים שאפשר להרות בכל גיל ובכל צורה. תיאורטית זה נכון. תמיד תימצא טכנולוגיה מתאימה ומדע שיתמוך בהריון בגיל מבוגר יותר, אם על ידי תרומות ביציות ואם על ידי פונדקאית ועוד.
יש לא מעט אפשרויות היום וזה משמח כל מי שנתקלים בבעיות פוריות ומעניק תקווה גם למשפחות חד הוריות. יש סיבות רבות שבגללן נשים דוחות את ההריון הראשון, למרות שרבות מהן מבינות היום שזה לא בהכרח הדבר הנכון לעשותו.
כיצד מתבצע תהליך הקפאת ביציות?
השלב הראשון בתהליך הקפאת ביציות הוא גירוי השחלות באמצעות הזרקת הורמונים המעודדים גידול של מספר ביציות בזמן קצר. לאחר ההזרקה עוקבים אחרי הזקיקים שמכילים את הביציות. כשהם מגיעים לגודל המתאים, מוזרק הורמון נוסף, שמטרתו לעודד ביוץ לקראת שאיבת הביציות. השאיבה עצמה מתבצעת תחת הרדמה כללית, ומיד לאחריה מועברות הביציות להקפאה בשיטת ויטריפיקציה (שיטה שמשפרת את יכולת ההישרדות שלהן לאחר ההפשרה) ולאחסון בחנקן נוזלי.
כיצד מתבצעת ההפריה של ביציות שהוקפאו?
הביציות המוקפאות עוברות הפשרה רק כאשר האשה מעוניינת להשתמש בהן על מנת להרות. לאחר ההפשרה, הביציות עוברות הפריה חוץ גופית (במעבדה) תוך שימוש בזרע של בן הזוג או של תורם זרע. לאחר ההפריה במעבדה, העובר הצעיר מוחזר לרחם האם לצורך המשך ההריון.
באילו מקרים כדאי להקפיא ביציות?
ישנן שתי סיבות עיקריות להקפיא ביציות: גיל המטופלת ומצבה הבריאותי. כל אשה נולדת עם כמות גדולה מאוד של ביציות שיבשילו בהדרגה לאורך חייה. ואולם, לא כל הביציות נשארות זמינות לאורך זמן. עם הגיל, הרזרבות השחלתיות הולכות ופוחתות ואיכות הביציות יורדת.
האם איכות הביצית שהופשרה דומה לאיכותה של ביצית טרייה?
יש להבין שאף שההתפתחות הטכנולוגית הגדילה משמעותית את סיכויי ההצלחה של הריון באמצעות ביציות שהוקפאו והופשרו, עדיין ישנה ירידה באיכות הביציות המופשרות, לעומת אלו הטריות. לכן, שיעור ההריונות בתהליך זה הוא נמוך לעומת הפריה חוץ גופית הנעשית מיידית, לאחר שאיבת הביציות. יחד עם זאת, עם השנים, הטכניקה של הקפאה והפשרה של ביציות השתפרה מאוד, ולכן גם תוצאות ההפשרה בכל זאת טובות הרבה יותר לעומת העבר.
באילו מקרים כדאי להקפיא ביציות?
ישנן שתי סיבות עיקריות להקפיא ביציות: גיל המטופלת ומצבה הבריאותי. כל אשה נולדת עם כמות גדולה מאוד של ביציות שיבשילו בהדרגה לאורך חייה. ואולם, לא כל הביציות נשארות זמינות לאורך זמן. עם הגיל, הרזרבות השחלתיות הולכות ופוחתות ואיכות הביציות יורדת.
מדוע כדאי להקפיא ביציות לפני גיל 35?
החל מגיל 35 חלה ירידה משמעותית יותר בכמות ובאיכות של הביציות. לכן, אישה שמתקרבת לגיל 35 ומעוניינת להבטיח את האפשרות להביא ילדים לעולם בגיל מאוחר יותר, יכולה לשמר את הפריון שלה באמצעות הקפאת ביציות. האישה תמשיך להתבגר, אך עבור הביציות הזמן יעמוד מלכת עד לרגע שיופשרו. עם זאת, חשוב לא להתייאש ולזכור שגם מעל גיל 35 ניתן להקפיא ולהפשיר ביציות באחוזי הצלחה טובים למדי, רק נמוכים יותר לעומת הקפאה מתחת לגיל זה.
אילו מצבים בריאותיים מצדיקים הקפאת ביציות?
תהליך הקפאת ביציות היא דרך מצוינת לשמר פריון, מצד אחד, ולשלוט בעיתוי ההיריון, מצד שני, והיא מתאימה מאוד לנשים הסובלות ממחלות הפוגעות בפריון כמו אנדומטריוזיס חמור, מחלות אוטו אימוניות ותסמונות כרומוזומליות, הפוגעות בפוריות ומהוות סיכון מוגבר להפסקת הווסת בגיל צעיר.
הקפאת ביציות מומלצת גם לנשים שעתידות לעבור כריתה מונעת של השחלות, או טיפולים אונקולוגיים אחרים הפוגעים בפוריות. כך, הן יכולות להשאיר את הדלת פתוחה להריונות עתידיים, בעוד הן מתמקדות בבריאותן ובהחלמתן לפני כן.
מדוע מומלץ לבצע את ההקפאה מוקדם ככל שניתן?
לפי החוק בישראל, כל אישה (רווקה, נשואה או גרושה, עם או בלי ילדים) יכולה להקפיא ביציות מגיל 30 ועד גיל 41. סיכויי ההצלחה בהקפאת ביציות עולים ככל שגיל האישה נמוך יותר, בשל הירידה באיכות הביציות במהלך השנים. בשנות השלושים לחייה של אישה, הסיכוי שלה להרות בכל חודש עומד על כ-15 אחוז בממוצע. לאחר גיל 40, הסיכוי יורד באופן משמעותי ומגיע ל-5 אחוז בממוצע. בנוסף, הסיכון בהריון והסיכוי להפלה עולה מעל גיל 40.
אז מהו הגיל המומלץ להקפאת ביציות?
התשובה היא בין 31 ל-35, משום שגיל 35 מהווה נקודה קריטית בתהליך הזדקנות הביציות ועדיף לעבור את השאיבה וההקפאה לפני כן. חשוב לדעת שביציות שהוקפאו במסגרת רפואית ציבורית נשמרות למשך חמש שנים בלבד. במרפאות פרטיות, ההקפאה ארוכה יותר ונמשכת כעשר שנים בממוצע. זהו שיקול חשוב נוסף בהחלטה על הגיל שבו מומלץ לבצע את ההקפאה.
האם ניתן לבצע תהליך הקפאת ביציות לפני גיל 31 או מעל גיל 41?
ניתן לבצע את הקפאת הביציות גם בגיל צעיר מ-31 אם היא נעשית מסיבות רפואיות. לכן, כאשר קיים סיכון שהפוריות תיפגע, הקפאת ביציות מבוצעת גם עבור נערות וילדות. לגבי גילאים מאוחר יותר, הרי שלאור הירידה באיכות הביציות לאחר גיל 41, ביחד עם הסיכוי הנמוך יותר להיקלטות הריון בגילאים אלה, ההמלצה הרפואית הגורפת היא להשתמש בתרומת ביצית.
מדוע נשים דוחות את תהליך שימור הפוריות ומדוע מומלץ להתחיל מוקדם
הטבע פועל לפי זמן והזמן הוא יקר בכל הקשור לפוריות. זה לא רק הגיל זאת איכות החיים שפוגעת בפוריות ובתנאים האידיאליים לכניסה להריון. משום כך חשוב להתחיל כמה שיותר מוקדם ולא לתת לטבע סיכוי להשתבש. זה נכון שאפשר לדחות את ההריון אבל לא תמיד בטוח שאפשר להתחיל ולהצליח בטיפול ולהגשים חלום. משום כך נולד הרעיון להקפיא ביציות בגיל צעיר, כאשר האישה עדיין לא בטוחה אם ומתי תרצה להקים משפחה ולכן מכינה את עצמה לכל אפשרות.
השיקולים לדחיית הריון ולהקמת משפחה בגיל מאוחר נעים מבעיות כספיות ורצון להישאר עדיין חופשייה מעול גידול ילדים, או בגלל ספקנות ושאלות נוספות שנשים שואלות את עצמן על הדרך שבה הן רוצות לחיות. אמנם, על ידי שימור פוריות, לא צריך כבר למהר ואפשר לחכות לגיל שבו כבר מתייצבים יותר בחיים ומצליחים להבין מה רוצים ואיך רוצים לחיות, ועדיין מומלץ לא להגיע לשם מבלי לעבור את השלב הזה שמבטיח לכן את החופש להחליט בלי אילוצי השעון הביולוגי.
הקפאת ביציות בשל ספקות לגבי מתי להיכנס לעולם ההורות
לא כל אחת בטוחה שהיא רוצה להיות אמא והיום זה גם לגיטימי לא לרצות, אבל אף אחת לא רוצה להגיע לגיל מבוגר ולגלות בגיל כזה שאתן בכל זאת רוצות לנסות וזה מאוחר מדי, זה הדבר הכי קשה לחוות. בדיוק בשביל זה אתן מקפיאות ביציות ודוחות את ההחלטה לרגע המתאים שבו אתן יודעות מה אתן רוצות לעשות. זה מה שהקפאת ביציות נותנת לנשים בעצם – ראש שקט להחליט בזמן הנכון וגם להכין את עצמן מכל הבחינות – תכנון קריירה ותכנון פיננסי נכון כדי להגיע לשם שלמה עם עצמך.
ההליכים עצמם הרי הרבה יותר פשוטים היום וכרוכים בלקיחת הורמונים על מנת לייצר כמה שיותר ביציות במחזור אחד, מבלי לגרום לגירוי שחלתי מזיק. אחר כך שואבים את הביציות ומקפיאים אותן במקום המתאים לכך והן נשמרות לכן כל השנים.
שימור פוריות - הניצחון שלנו על הטבע
חשוב לדעת שהחוק מתיר לעשות זאת בצורה חוקית לנשים צעירות מלבד ההליך שהיה נהוג, להקפיא ביציות לנשים שחלו בסרטן או עמדו לעבור כריתת שחלות ועוד. יש נשים שבשבילן אובדן הפריון בגלל מחלות ובעיות רפואיות הוא פגיעה קשה באיכות חייהן והן לא מוכנות לוותר על כך ובצדק. אפשר להתמודד טוב יותר אם מרגישים שיש בכל זאת תקווה ולהן הקפאת ביציות ושימור פוריות הם הסיכוי להפוך לאם.
נשים שסובלות גם מהזדקנות מהירה של השחלות או מיעוט ביציות יכולות לנצל זאת על מנת להגביר את הסיכוי שלהן להרות בעזרת הליך זה. כך שבסופו של דבר, הטכנולוגיה עוזרת מאוד לנשים להתמודד עם קשיים שונים בחיים בצורה הטובה ביותר. יש בזה ניצחון על הטבע שלא נתן להן סיכוי, וכשזה נעשה בעזרת רופאת נשים שיכולה להעניק תמיכה ואת על המידע הנחוץ, תקופת הפריון האפשרית מקבלת הארכה ותקווה חדשה.
הקפאת ביציות - ד"ר אוסטרובסקי פולינה
במרפאתי אני מטפלת בנשים שמעוניינות לעבור תהליכי פוריות ומלווה את מטופלותיי בדרך לחלום הנכסף להורות. את טיפול המעקב, שאיבת הביציות וכל תהליך רפואי וכירורגי אני מבצעת בעצמי. בין אם במרפאה שלי ובין אם בבתי החולים איתם אני עובדת. אם את מחפשים רופאת נשים מומחית לפריון, הרי שהגעתם למקום הנכון. אמנם מרפאתי נמצאת בנתניה אך אני מקבלת מטופלות מכל רחבי הארץ.