החזרת עוברים – ד"ר אוסטרובסקי פולינה

תוכן עניינים

החזרת עוברים מוקפאים בהפריה חוץ גופית - כל המידע שצריך

החזרת עוברים זהו למעשה השלב האחרון בהפריה חוץ גופית. לאחר התהליך כל מה שנשאר לאישה הוא לחכות ולעשות לאחר מכן בדיקת הריון לבדוק האם העוברים נקלטו. בהחלט תקופה לא פשוטה נפשית אבל תמיד מומלץ להישאר אופטימיים. במאמר זה אסביר לך כל מה שאת צריכה לדעת על התהליך, ואשתדל לעזור לך לעבור את התקופה הלא פשוטה בכך שאסביר לך עם מה את עתידה להתמודד.

החזרת עוברים - מידע כללי

כל מי שעובר טיפולי פוריות או נעזר בפונדקאית במקרה של בעיות מכניות או זוג חד מיני, יודע שכל הטיפולים מתוזמנים ומדודים לפי ימים ושעות, זאת כדי לתפוס את הרגע הנכון של כל שלב כדי להשיג הריון. מעקב ביציות מודד ימים ומילימטרים, עוברים נמדדים לפי שעות שעברו לאחר ההפריה. העוברים שמופרים במעבדה לאחר שאיבת הביציות מוחזרים בין 48 ל-72 שעות לאחר ההפריה לצורך השרשתם ברירית הרחם וכדי שימשיכו להתפתח ברחם ובאמצעות צינורית החדרה דרך צוואר הרחם.

הרופא בודק את המסלול באולטרסאונד כדי לוודא שהחזרת העוברים עברה בשלום, ומרגע זה נגמרת מעורבותו ומתחיל השלב שבו על הגוף לעשות את שלו ולקלוט את ההריון. זהו השיא והפינאלה של כל תהליך ההפריה החוץ גופית ומכאן מתחילה ההתמודדות המורכבת ביותר עם ההמתנה.

החזרת עוברים - ד"ר אוסטרובסקי פולינה

הדמיית מחשב של שלב המורולה

השלב האחרון והקריטי בהפריה חוץ גופית זהו שלב ב החזרת העוברים

רגע החזרת העוברים לרחם של האמא או האמא הנושאת אם בחרתם בהליך פונדקאות, זה הרגע שכולם חיכו לו. זהו הרגע שבו ייקבע גורל כל התהליך והטבע יעשה את שלו לאחר שעשיתם את כל מה שיכולתם לעשות בעזרת רופאת הנשים שלכם. טיפולי פוריות שמגיעים לשלב החזרת העוברים נמצאים ברגע הקריטי שלהם ולכן ברור למה יש כל כך הרבה מטען רגשי וכל כך הרבה מתח משולב בהקלה, אופטימיות זהירה והמון תקוות.

זה הרגע שבו גם רופאת הנשים ומומחית הפריון שלכם תומכת בכם הכי הרבה, נוסף לביצוע ההליך עצמו במיומנות ובמקצועיות רבה. אם בחרתם ברופא נשים שאתו נוח לכם לדבר ולחלוק את הרגעים האלה, לתת בו אמון וללכת אתו יד ביד את כל הדרך, זה בוודא מקל עליכם לעשות זאת עם מישהו שאתם סומכים עליו ויודעים שהוא איש המקצוע הנכון.

החזרת עוברים - ד"ר אוסטרובסקי פולינה

תשובות לכל השאלות בנושא החזרת עוברים החזרת עוברים מוקפאים

כאמור, החזרת עוברים מוקפאים היא השלב האחרון בתהליך של הפריה חוץ גופית, לאחר שהביציות נשאבו והופרו במעבדה. הביצית המופרית מוחזרת אל הרחם בתקווה שתיקלט, תשתרש ברירית הרחם ויתפתח בעקבות זאת הריון תקין שיסתיים בלידה. אם את חושבת לעבור את התהליך לבטח יש לך הרבה שאלות. מקווה שתמצאי את התשובות כאן.

בתהליך הפריה טבעי, הביצית מופרית בחצוצרה ונשארת שם מספר ימים עד לשלב הבלסטוציסט. בשלב זה, כשהעובר כולל כבר בין 100 ל-120 תאים, הבלסטוציסט עובר מהחצוצרה אל הרחם ומשתרש בו. לאור זאת, החזרת עוברים שהופרו בתנאי מעבדה מתבצעת בדרך כלל 2-3 יממות לאחר ההפריה. הם אמנם עדיין קטנים מאוד וכוללים בין 2 ל-8 תאים, אך בשלב זה תנאי הרחם נחשבים כמתאימים ביותר לגידולם עד שיגיעו לשלב הבלסטוציסט ותתחיל ההשתרשות.

במקרים שבהם התרחשו כישלונות חוזרים בהחזרת עוברים ובהשתרשותם, ניתן לגדל את הביצית המופרית במעבדה 2-3 ימים נוספים, עד שהיא מגיעה לשלב הבלסטוציסט, ורק אז, לאחר 5-6 ימים, לבצע את החזרת העוברים לרחם, בתהליך שמדמה הפריה טבעית, ולהגדיל את סיכויי הקליטה וההשתרשות. עם זאת, גם במקרים שבהם לא קרה כישלון, אבל התקבל מספר גדול של עוברים באיכות טובה, מקובל לעתים לחכות ולהחזיר בשלב הבלסטוציסט או ביום ארבע, וזאת בהתאם לשיקול דעת הרופא המטפל.

לפי הנחיות משרד הבריאות, ההמלצה היא להחזיר עובר אחד בכל החזרה, מקסימום שניים. מדוע? משום שלמרות שהחזרה של יותר עוברים מעלה את הסיכוי להשתרשות ולהתפתחות של הריון תקין, היא גם מגדילה את הסיכוי להריון מרובה עוברים, אשר עלול לסכן הן את האשה והן את העוברים.

לגיל המטופלת ולטיפולים קודמים שהיא עברה משקל רב בהחלטה על מספר העוברים שיוחזרו לרחמה. ככל שהמטופלת צעירה יותר, הסיכוי להצלחת הליך החזרת העוברים גבוה יותר, ולכן תינתן עדיפות להחזרת עובר אחד. אצל נשים מבוגרות, ונשים שעברו כמה מחזורי טיפול שנכשלו, לעומת זאת, תינתן עדיפות להחזרה של 2 עוברים לפחות, אם לא יותר, תלוי כמובן במקרה. כך או כך, לאחר שהעוברים מגיעים לשלב הבלסטוציסט ניתן לראות מי מהם גדל והתפתח יותר מהאחרים, ולבחור להחזיר לרחם את הבלסטוציסט עם סיכויי ההישרדות וההיקלטות הגבוהים ביותר, על מנת להגדיל את הסיכוי להשתרשות ולהריון תקין.

החזרת העוברים לרחם מבוצעת באמצעות צינורית קטטר דקה מאוד, שמוחדרת דרך הנרתיק וצוואר הרחם עד לתוך הרחם. לעתים עשוי להיווצר קושי להחזיר את העובר דרך תעלת צוואר הרחם, ואז ניתן לבצע את התהליך בהרדמה מלאה על מנת להקל על האישה.

בדיקת דם היא הדרך היחידה לדעת בוודאות שהחזרת העוברים הצליחה, ושהעובר נקלט והשתרש ברחם בדרך להריון תקין. את בדיקת הדם מבצעים בין 12 ל-14 ימים לאחר ההחזרה, ומטרתה לבדוק האם ניתן לזהות את נוכחותו של הורמון המופרש על ידי הרקמה ההריונית (כוריון) והמצביע על התפתחות הריון. במקרה שהוחזר יותר מעובר אחד, בדיקת הדם יכולה לרמוז האם יותר מאחד מהם נקלט, גם אם לא בוודאות גמורה בשלב זה.

החזרת עוברים היא תהליך שדומה לבדיקה גניקולוגית. לכן, הסיכון לנזק או לזיהום הוא קטן מאוד. בימים שלאחר החזרת העובר ייתכן דימום קל, וגם היקלטות העוברים עצמה עלולה לגרום לדימום חלש. הדימום חולף על פי רוב מעצמו ואין צורך להיבהל או לעשות משהו מיוחד. במקרה שהדימום מדאיג, יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

לאחר החזרת עוברים עלולים בהחלט להופיע כאבים, לעתים אף כאבים חזקים. הכאבים יכולים להיות תוצאה של התכווצויות של הרחם בזמן השתרשות העובר, או בשל מתיחות בשחלות לאחר שאיבת הביציות. לעתים, הכאבים נובעים מהתכווצות הרחם כתוצאה מאי-קליטה. בכל מקרה, אם הכאבים חזקים ובלתי נסבלים, יש לפנות למרפאה להתייעצות.

בעיקרון, לאחר החזרת עוברים אין שום צורך להימנע מפעילות, אך כדאי בהחלט "להוריד הילוך". במהלך היומיים הראשונים לאחר הטיפול מומלץ להימנע מהרמת חפצים כבדים, מישיבה באמבטיה ומשחייה. כמו כן, יש להימנע משימוש בטמפונים. בנוסף מומלץ למטופלת להקשיב לעצמה ולנהוג לפי התחושה הפנימית שלה. במידה ומטופלת שעברה תהליך של החזרת עוברים מרגישה שיש צורך במנוחה נוספת , יש לתת לגוף מענה לכך. מלבד אלה ניתן לחזור לשגרת פעילות מתונה, אלא אם הרופא המטפל נתן הוראות אחרות.

החזרת עוברים - ד"ר אוסטרובסקי פולינה

האם תמיכה נפשית מהסביבה חשובה להצלחה של החזרת עוברים

רבות כבר דובר על התמיכה הנפשית שכל מטופלי פוריות, ביניהם מטופלות העוברות תהליך של החזרת עוברים מוקפאים, זקוקים לה וזה צריך לבוא הן מהבית והמשפחה והן מהגורמים המטפלים. הידע והניסיון אינם מספיקים כדי לתת תחושה טובה ונוחה למטופלים. מלבד תשובות מלאות לכל שאלה מטופלת צריכה לקבל גם את התמיכה הרגשית מצב רופא כזה, שיענה לה נכון כשהיא מתוחה ולחוצה, ואפילו פוחדת.

זהו מצב טבעי שרופאי פריון אמורים לטפל בו באמפתיה גדולה ובמקסימום הבנה ופניות נפשית. בזמן זה טוב שיש לך רופא או רופאת נשים שיש לך תקשורת טובה אתה ואת יכולה לקבל ממנה את שיחת המוטיבציה והעידוד ואת יודעת שהיא אתך במאה אחוזים.

מעניין לראות שתחום זה של רפואת פריון גורם לרופאים להיות מעורבים יותר יחסית מתחומים אחרים, בחיי המטופלים שלהם ובמה שהם עוברים. ההזדהות והמסירות מגיעות לדרגה כזאת של אמון וחום מצד הרופא. אם בחרתם רופא שאתו אפשר לדבר אפשר לפרוק את המתחים ואת החששות ולקבל עידוד גם כאשר נכשלים בתהליך וצריכים לחכות כדי לנסות פעם נוספת.

מרגע החזרת העוברים הטבע מתחיל לעשות את שלו

אם בטיפולי פוריות נשים רבות מרגישות שנלקחת מהן הטבעיות של מחזור הפוריות והכניסה להריון, הרי שמרגע החזרת העוברים התפקיד חוזר להיות שלהן במלואו. בטבע, הביצית המופרית עוברת לרחם מהחצוצרה לאחר חמישה ימים להשרשה ברירית ובהליך מלאכותי שלב הבלסטוציסט אמור להתבצע אחר כך ולהתחיל לפתח הריון.

זה חשוב מאוד שנשים לא ירגישו חוסר אונים אלא יתחזקו בהרגשתן שגישה חיובית ואופטימיות יעזרו עוד יותר להתמודד עם הטיפול ועם התוצאות. זה גם תפקיד הרופא להסביר לנשים וללוות אותן ליווי רגשי מרגע זה כדי שיוכלו לפתח גם חוסן נפשי להתמודד עם כל תוצאה. הכי חשוב לדעת שכדאי ומומלץ לנסות שוב ושוב אם זה אפשרי, ולא לאבד תקווה.

ד"ר אוסטרוסקי פולינה - מומחית לפריון ומבצעת תהליך החזרת עוברים

לאחר שנפגשנו והחלטנו לעבור תהליך החזרת עוברים – דעי כי התהליך עצמו לא מתבצע במרפאה אלא בבתי החולים עימם אני עובדת. למידע נוסף ופרטים הינך מוזמנת ליצור עימי קשר ואשמח לייעץ לך על השלב הבא

לכל שאלה, התייעצות או קביעת פגישה, בין אם זה בנושא החזרת עוברים או נושא אחר – אני מזמינה אותך למלא את הפרטים באתר או להתקשר למספר הטלפון שלי ואשמח לעזור

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק הוא
053-4239395

מרפאת הפוריות של ד"ר פולינה אוסטרובסקי​

צרו קשר

כתובת: שד' לנטוס טום 26, נתניה, בניין B קומה ראשונה
שעות פעילות:
ימים א', ד' 16:00 – 19:00
יום ו' 8:00 – 13:00

דילוג לתוכן