בדיקת פוריות נשים - רק אצל מומחה פוריות
המסתורין הגדול שנקרא פוריות היה מאז ומעולם אתגר לרופאים וגם למי שניסה להביא ילדים לעולם. כיום אנחנו יודעים הרבה יותר על כך, אמנם, אבל עדיין נותרו לפחות 10%-15% לא פתורים. מרכיב גדול של הטיפולים הוא לא רק הידע המקצועי והמעשי בטכניקות הפריה ובשיטות שתנקטו, אלא גם גישה נכונה, אמפתית ותומכת שגם לא מסתירה מכם את המציאות.
ברור גם שזה מעט מורכב, כאשר רוצים להיות אופטימיים לקראת הניצחון אבל גם להיות מפוכחים ולהבין שאין כאן מקום לאשליות אלא רק לנחישות, התמדה, עקביות וסבולת נפשית וגופנית. כשאתם באים לערוך בדיקות פוריות לנשים שמתקשות להיכנס להריון ייפרסו לפניכן כמה וכמה אפשרויות על ידי רופאת נשים מומחית לפריון, וצריך לקחת את כולם בחשבון, אבל ראשית, להיות ריאליים.
בעיות פוריות אצל נשים - מתי פונים לטיפול
היום אנחנו מוצאים בעיות פריון אצל קרוב ל-15% מהאוכלוסייה וזה יכול לקרות אצל גברים ונשים כאחד. כך שכל בדיקה לוקחת בחשבון את שני בני הזוג, או במקרה של אם יחידנית את הפרופיל הרפואי שלה. בדרך כלל זוגות מופנים לאבחון בעיות פוריות לאחר שנה של ניסיונות להרות, אלא אם כן ידועות בעיות מסוימות כבר מראש ואז חוסכים את הזמן המיותר ומתחילים בבדיקות כמה שיותר מהר.
בדיקת פוריות לאשה - עדיף מוקדם ממאוחר
נהוג לחשוב שמכיוון שהיום יותר נשים דוחות את גיל ההריון הראשון הבעיות בפריון נובעות בעיקר מגיל זה, אולם זה קורה גם לצעירות ותלוי במצבן ובמצב השחלות. יש נשים מבוגרות שמצליחות להרות מהר ויש צעירות שלא, כך שהזמן הוא פקטור חשוב מאוד גם לנשים צעירות. יש כמה בדיקות שכל אישה שמתקשה להרות נבדקת כדי לשלול מצבים מסוימים.
בדיקות דם וצילום רחם
הבדיקות הראשונות שעושים לכל אישה הן בדיקות דם כדי לבדוק את רמת הורמוני הפוריות שלה כמו פרוגסטרון ואסטרוגן, וכדי לדעת בדיוק אם יש לה רמה מספקת כדי לבייץ ולהגיע למצב מתאים להפריה. לפי זה יודעים גם את מינון ההורמונים ואם יש בעיה כזאת. בעזרת ההורמונים שולטים על מחזור הביוץ ועוקבים אחריו במעקב ביוץ יומי.
צילום רחם וחצוצרות זו בדיקה שעושים כדי לוודא שאין חסימה מכנית של החצוצרות שבהן עוברות הביציות וממתינות להפריה. בדיקה זו נעשית פעם אחת ומקבלים בה את התמונה המלאה התוך רחמית כדי לוודא שהוא בנוי בצורה תקינה וכשיר לקלוט הריון. בדיקה לפרוסקופית היא בדיקה שנעשית בחלל הבטן כדי לגלות עיוותים נוספים ומחלה כמו אנדומטריוזיס.
בדיקת רזרבה שחלתית
אחת הבדיקות החשובות היא בדיקת רזרבה שחלתית שנערכת גם לצעירות, והיא בודקת את מצב הביציות. נשים נולדות עם אלפי ביציות שמשתחררות בווסת בכל מחזור חודשי, אולם יש נשים שאצלן השחלות "הזדקנו" בטרם עת ולכן הן יופנו לבדיקת שיטות אחרות.
הסיכוי שלהן להרות נמוך וזה קורה גם לנשים שסובלות ממחלות מסוימות או נשים שמצבן הגופני אינו מזהיר בגלל עישון וסיבות נוספות.
גם מצב הביציות וקצב הביוץ משפיע על הסיכויים להריון ואת כל זה יבדוק גם במעקב ביציות שעושה כל אישה שמקבלת הורמונים לשם הבשלת כמה שיותר זקיקים בשחלות.
הגישה המומלצת ביותר לבעיות הפוריות ולטיפולי הפריון
רופא נשים אמפתי ומבין יבהיר לכם מראש שלמרות כל הניסיונות להרות אפשר להבטיח רק מאה אחוז מאמץ ויצירתיות כדי לפתור את הבעיה, אבל אי אפשר לדעת אף פעם מה יקרה בסוף התהליך.
רופא נשים שכזה שמלווה אתכם בשילוב נדיר וכן של אופטימיות עם תפיסה מציאותית הוא רופא שיכול להסביר לכם כל שלב בתהליך על כל מה שנדרש בו ועל הסיכויים שלכם. עם זאת, סיכויים הם רק מספרים, כמו שנהוג לומר בתחום והגוף שלכם יחליט בעצמו מה נוח ומתי הוא מתרצה ונענה למאמצים.
בדיקות פוריות לאשה הנעשות במרפאה שלי
אם גילך נמוך מ-35 הרי שאני ממליצה לך להמשיך ולנסות להיכנס להריון באופן טבעי במשך שנה לפחות. אם עדיין תראי שאינך מצליחה, יהיה מקום להתחיל בבדיקות פוריות. יש הסוברים כי מומלץ לנשים מגיל 35 ומעלה לעשות בדיקת פוריות כבר לאחר חצי שנה של ניסיונות. בדיקות הפוריות כוללות בחינת ההסטוריה הרפואית של שני בני הזוג. לעיתים תישלח האישה לבדיקת רחם וחצוצרות או שהגבר יישלח לבדיקת ספירת זרע. ישנן בדיקות נוספות שעושים לבירור הפוריות עליהן נרחיב בפגישתנו.
שמי ד"ר אוסטרובסקי פולינה ואני בעלת התמחות במיילדות וגינקולוגיה אותה סיימתי בהצטיינות, רופאה בכירה ביחידה להפריה חוץ גופית בלניאדו, רופאת פוריות בקופות החולים מכבי ומאוחדת, וכמובן מקבלת מטופלות במרפאתי הפרטית שבנתניה.
לכל שאלה, התייעצות או קביעת פגישה – אני מזמינה אותך למלא את הפרטים באתר או להתקשר למספר הטלפון שלי ואשמח לעזור